Baza inspiracji!
Przepisy
Hej Dzieciaki!
Jeśli już z pomocą mamy, mamy gotowe pyszne stripsiaki i jakimś cudem nie schrupaliście ich od razu, to zabawa z nimi dopiero się zaczyna. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na to, jak można z pomocą stripsiaków i paru łatwo dostępnych składników stworzyć party menu dla każdego.
Czy wiesz, że z naszym zestawem przyrządzisz nie tylko mięsne stripsiaki?
Panierka doskonale sprawdzi się do panierowania warzyw, grzybów, serów, a marynata świetnie podkreśla smak i nadaje soczystości wszystkim rodzajom mięs.
A może wymyślisz własne danie z użyciem naszego zestawu? Opisz swój pomysł i prześlij fotkę, a najciekawsze pomysły nagrodzimy. 🙂
Udanej i smacznej zabawy!
Stripsiaki
Marynowanie.
1 kg mięsa z piersi kurczaka pokroić w paski grubości około 2 cm w poprzek włókien. Zawartość saszetki rozpuścić w 150 ml zimnej wody. Mięso zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 6 godzin.
Panierowanie.
Zamarynowane mięso ugnieść w panierce. Następnie na 1 sekundę zanurzyć w zimnej wodzie. Mięso ponownie obsypać panierką następnie otrząsnąć jej nadmiar. Garnek z olejem postawić na dużym palniku nastawionym na 3/4 mocy. Kiedy poczujemy zapach oleju , lub zmierzymy temperaturę i będzie na poziomie około 180 C , wkładamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3 minuty aż nabiorą złotego koloru.
Skrzydełka
Marynowanie.
1 kg BARDZO MAŁYCH skrzydełek z kurczaka. Każde skrzydełko pokroić na części(bez lotki). Zawartość saszetki rozpuścić w 50 ml zimnej wody. Mięso zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 6 godzin.
Panierowanie.
Zamarynowane mięso ugnieść w panierce. Następnie na 1 sekundę zanurzyć w zimnej wodzie. Mięso ponownie obsypać panierką następnie otrząsnąć jej nadmiar. Garnek z olejem postawić na dużym palniku nastawionym na 3/4 mocy. Kiedy poczujemy zapach oleju , lub zmierzymy temperaturę i będzie na poziomie około 180 C , wkładamy skrzydełka z kurczaka. Ponieważ w skrzydełkach są kości, smażymy je około 7 minut aż nabiorą złotego koloru.
UWAGA! W trakcie przygotowywania stripsiaków oraz skrzydełek posługujemy się ostrym nożem i używamy bardzo gorącego oleju, który w trakcie smażenia może pryskać, Jeśli do smażenia używamy garnka, wybieramy niski z szerokim dnem (zmieści się więcej stripsiaków i trudniej go przypadkowo przewrócić). Jeśli używasz frytownicy, ustaw temperaturę na ok. 175 C i stosuj się do zaleceń producenta.. Koniecznie zadbaj o bezpieczeństwo swoje i pomocników oraz używaj fartucha ochronnego.
TO PROSTSZE NIŻ MYŚLISZ!
Zostań STRIPS MASTEREM nie wychodząc z domu, we własnej kuchni.
Ze Stripsiakami prócz stripsów i wingsów przygotujesz również całe mnóstwo pysznych dań: kanapki, burgery, tortille, sałatki.
Tortilla z frytkami
2 Stripsiaki, frytki Sos Czosnek King, Ketchup King, Pszenna Tortilla
Tortilla
2 Stripsiaki, Sałata, Pomidor, Ogórek, Czerwona Cebula, Sos Czosnkowy King, Pszenna Tortilla
Tortilla grecka
Ryż, Marchewka z groszkiem, Sałata lodowa, Mandarynka, Ananas, Świeża marchewka, Chrupiący kurczak, Ser Lazur, Mix bakaliowy, Rukola. Sos Sweet King
Chrupatka - chrupiąca sałatka
2 stripsiaki, chrupiąca sałata, pomidor, cebula czerwona, ser mozarella, sos vinaeigrette, sos cytrynowy, grzanka.
Vegeburger / Vegesiak
bułka do hamburgera, sos Chicker King, sałata, pieczarki panierowane , pomidor, ogórek konserwowy, ser cheddar
Bowl z groszkiem i marchewką
Ryż, Marchewka z groszkiem, Chrupiący kurczak, Sałata lodowa, Papryka, Czerwona cebula, Pomidor koktajlowy, Świeża marchewka, Pestki dyni, Rukola. Sos Salsa King.
Bowl z jajkiem i brokułem
Ryż, Marchewka z groszkiem, Sałata lodowa, Brokuły, Jajko, Chrupiący kurczak, Papryka, Czerwona cebula, Pomidor koktajlowy, Świeża marchewka, Rukola, Słonecznik. Sos Czosnek King.
Bowl słodko-słony
2 Stripsiaki, Sałata, Pomidor, Ogórek, Ser typu Feta, Czerwona Cebula, Sos czosnkowy King, Pszenna Tortilla